РОЗКРИВАЄМО «СЕКРЕТ»):

Це сталося! Як і запрошували, 8 грудня о 16:00 за київським часом, вийшли у відкритий ефір через Zoom. Вийшли і розкрили усім охочим «секрет» покращення вуличного простору Суворовської від учасників нашого проєкту.


Хвилювально-привітальне слово керівниці проєкту Людмили Абсави, спіч-напучення завжди усміхненого ментора Павела Яворського і головне – презентація ідей «оживлення» вулиці Суворова учасницею проєкту, студенткою Херсонського державного університету Катериною Лихошерсною.


З чого почали? А почали з проблем вулиці, бо їх чимало:


  • відсутність сучасних громадських просторів (бодай хоч одненький, а й того нема);
  • брак лавочок, особливо в належному стані (а так іноді хочеться посидіти компанією на крутих вуличних меблях);
  • дефіцит розважальних локацій для дітей і підлітків (а як же активний спосіб життя, а як без крутого селфі?);
  • вулицю перетинають автомобільні дороги (ну, що то за променад, коли декілька кроків – і подивись спочатку наліво, а потім направо?);
  • занехаяний стан та засміченість вуличного простору (на жаль, як і загальна ситуація у місті);
  • нестача зелених насаджень (а зелений до нашого-вашого відома – це колір життя і розвитку);
  • неестетичне сприйняття простору через відсутність унормованого дизайну рекламних конструкцій та занедбаний стан історичних будівель (реклама – це окремий біль, та більший біль громади – це занедбана історія).

Потім запропонували рішення окремих проблем, поділивши їх на три великі категорії і не забувши про підвищення туристичної привабливості Суворовської:


1) транспорт (підняті пішохідні переходи, автоматичні обмежувальні стовпи);


2) громадський простір (оновлені фасади історичних будівель, підсвічування дерев, сучасне вуличне обладнання, додаткові громадські вбиральні, анімація і перформанси…);


3) вуличні локації ( їх аж чотири, від початку й до кінця вулиці).

Обурені, що нічого не написали про вуличні локації? Питаєте, як досягти цих позитивних змін?


Пропонуємо переглянути відеозапис фінальної презентації і дізнатися самостійно, що собі намислила творча херсонська молодь у колаборації з місцевими експертами та ментором з ЄС.

Р.S. Презентація ідей – це добре, та це майже. Бо є у нас з учасниками ще деяка робота!


* Проєкт «Зупинка Суворовська: переосмислення вуличного простору» підтримує Європейський Союз за програмою Дім Європи (https://houseofeurope.org.ua/)

Хмаринка ##